Warzywa suszone

Suszenie warzyw pozwala na znaczne wydłużenie ich trwałości przy zachowaniu większości ich wartości odżywczych i smakowo-aromatycznych. Nasza firma oferuje starannie wyselekcjonowane suszone warzywa różnej wielkości od płatków do proszków. W niezwykle bogatej ofercie Essence znajdują się zarówno tak popularne produkty jak proszek pomidorowy czy cebulowy a także bardziej unikalne jak wasabi czy oliwki czarne i zielone.

BURAK MIELONY -RBE8500

Forma fizyczna Proszek
Smak typowy dla suszonego buraka, bez
obcych posmaków
Zapach typowy dla suszonego buraka, bez
obcych zapachów
Barwa Ciemnczerwona
Surowiec Burak ćwikłowy ( Beta vulgaris L.)
Metoda otrzymywania - burak poddawany jest wielokrotnemu myciu
i czyszczeniu
- kamienie i inne zanieczyszczenia są
separowane
- produkt jest suszony gorącym powietrzem a
następnie mielony

                                                                                                                                                                                                                                                

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PROSZEK CEBULOWY - ONI8500

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla cebuli
Zapach charakterystyczny dla cebuli
Barwa biało-żółtawa
Metoda otrzymywania • świeża cebula poddawana jest procesowi
sortowania, mycia oraz cięcia
• cebula jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC
• po procesie czyszczenia surowiec poddawany
jest mieleniu a następnie pakowaniu w
opakowania jednostkowe papierowe kartony
z polietylenowym wkładem foliowym

                                                                                                                                                                                                                                                

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

POMIDOR SUSZONY PŁATKI 9 mm - TOM7509

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla pomidora
Zapach charakterystyczny dla pomidora
Barwa Czerwona
   
Parametry 9 mm
Metoda otrzymywania • świeże pomidory poddawane są procesom
sortowania, czyszczenia oraz mycia
• pomidory są ostrożnie suszone gorącym
powietrzem o temperatur ze 60ºC a
następnie cięte na płatki

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PROSZEK CZOSNKOWY PRAŻONY - GLC8590

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla prażonego czosnku
Zapach charakterystyczny dla prażonego czosnku
Barwa jasno- do ciemnobrązowej barwy, zależna od stopnia prażenia
Surowiec użyty do produkcji: czosnek pospolity ( Allium sativum L.)
Parametry ubytek masy przy suszeniu: < 7 %
   

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PROSZEK BOROWIKOWY - BOL8500

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla borowika
Zapach charakterystyczny dla borowika
Barwa jasnobrązowy lub kremowobiały, dopuszczalne występowanie ciemnych elementów
Surowiec użyty do produkcji borowik szlachetny ( Boletus edulis Bull.)
Parametry -
Metoda otrzymywania • zebrany, dziko rosnący borowik szlachetny
poddawany jest procesowi sortowania oraz
czyszczenia, a następnie jest cięty
• borowik jest ostrożnie suszony gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC a następnie
mielony

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PROSZEK WASABI - JWA8500

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla wasabi
Zapach charakterystyczny dla wasabi
Barwa Zielona
Surowiec użyty do produkcji: chrzan japoński ( Eutrema japonica
Miq
)
Parametry ubytek masy przy suszeniu: < 8
   

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA CZERWONA PŁATKI 9 mm - PAP7509

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla papryki
Zapach charakterystyczny dla papryki
Barwa Czerwona
   
Parametry 9 mm
Metoda otrzymywania - świeża papryka roczna poddawana jest
procesom sortowania oraz czyszczenia
- papryka jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC a
następnie cięta i przesiewana

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA ZIELONA PŁATKI 9 mm - GPA7509

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla papryki
Zapach charakterystyczny dla papryki
Barwa Zielona
   
Parametry 9 mm
Metoda otrzymywania - świeża papryka roczna poddawana jest
procesom sortowania oraz czyszczenia
- papryka jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC a
następnie cięta i przesiewana

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA CZERWONA PŁATKI 3 mm - PAP7503

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla papryki
Zapach charakterystyczny dla papryki
Barwa Czerwona
   
Parametry 3 mm
Metoda otrzymywania - świeża papryka roczna poddawana jest
procesom sortowania oraz czyszczenia
- papryka jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC a
następnie cięta i przesiewana

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

CEBULA PRAŻONA PŁATKI - ONI7590

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla cebuli, bez
obcych posmaków
Zapach charakterystyczny dla cebuli
Barwa Brązowa
   
   
Metoda otrzymywania • świeża cebula poddawana jest procesowi
sortowania, mycia oraz cięcia
• cebula jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60ºC

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA OSTRA MIELONA ASTA 100 - PAC8X10

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla papryki ostrej
Zapach charakterystyczny dla papryki ostrej
Barwa pomarańczowa
Ostrość min. 4500 SHU
Siła barwienia: 100 ASTA
Metoda otrzymywania Produkt otrzymany poprzez zmielenie suszonych,
dojrzałych oraz umytych owoców papryki

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

SZPINAK PŁATKI 5 MM - SPI7K05

Forma fizyczna Płatki
Smak charakterystyczny dla szpinaku
Zapach charakterystyczny dla szpinaku
Barwa Ciemnozielona
   
Parametry 5 mm
Metoda otrzymywania świeżo zebrany szpinak jest myty, krojony i
suszony gorącym powietrzem a następnie
maszynowo oczyszczany.

                                                                                                                                                                                                                                                

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA JALAPENO GRYS 3 MM - JAL7503

Forma fizyczna Płatki
Smak Charakterystyczny dla papryki jalapeno
Zapach Charakterystyczny dla papryki jalapeno
Barwa  zielonożółtej
   
Parametry 3 mm
Metoda otrzymywania • świeża papryka jalapeno poddawana jest
procesom sortowania oraz czyszczenia
• papryka jest ostrożnie suszona gorącym
powietrzem o temperaturze 60 º C a następnie
grysowana i przesiewana

                                                                                                                                                                                                                                                

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PAPRYKA ZIELONA PŁATKI 3 mm - GPA7503

Forma fizyczna Płatki 3 mm
Smak Charakterystyczny dla papryki, nieostry
Zapach Charakterystyczny dla papryki
Barwa Zielona
Rozpuszczalność -
Parametry -
Metoda otrzymywania - świeża papryka roczna poddawana jest
procesom sortowania oraz czyszczenia
- papryka jest ostrożnie suszona
gorącym powietrzem o temperaturze
60ºC a następnie cięta i przesiewana

                                                                                                                                                                                                                                                

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

KAPUSTA GRYS 3-5 MM - CAB7935

Forma fizyczna Grys
Smak Typowy dla suszonej kapusty, bez
obcych posmaków
Zapach Typowy dla suszonej kapusty, bez
obcych zapachów
Barwa Białokremowa do zielonej
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność: max. 6%
Metoda otrzymywania

Podajnikowy piec suszarniczy, suszenie gorącym powietrzem,

przed suszeniem kapusta jest wielokrotnie czyszczona i myta,

kamienie i inne zanieczyszczenia są separowane.

Materiał jest sterylizowany po wysuszeniu.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

BURAK CZERWONY PROSZEK - RBE8900


 

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla buraka
Zapach Charakterystyczny dla buraka
Barwa Czerwona do ciemnego fioletu
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max 6%
Metoda otrzymywania • burak poddawany jest wielokrotnemu
myciu i czyszczeniu
• kamienie i inne zanieczyszczenia są
separowane
• suszenie gorącym powietrzem w
podajnikowym piecu suszarniczym

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

MARCHEW PROSZEK - CRT8900

Forma fizyczna Proszek
Smak Typowy dla suszonej marchewki
Zapach Typowy dla suszonej marchewki
Barwa Jednorodna mąka, kolor jasno-pomarańczowy do czerwonego
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania

• marchew poddawana jest wielokrotnemu
myciu i czyszczeniu
• kamienie i inne zanieczyszczenia są
separowane
• przed suszeniem materiał jest blanszowany
• suszenie gorącym powietrzem w
podajnikowym piecu suszarniczym
• po wysuszeniu materiał jest mielony

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek Pomidorowy CB - TOM8C00


 

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla pomidorów
Zapach Charakterystyczny dla pomidorów
Barwa Czerwona typowa dla pomidorów
Rozpuszczalność -
Parametry wielkość cząstek: <0,9mm
Metoda otrzymywania w warunkach próżniowych następuje koncentracja
soku pomidorowego oraz jego suszenie

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek Pomidorowy HB - TOM8C99


 

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla pomidorów
Zapach Charakterystyczny dla pomidorów
Barwa Czerwona typowa dla pomidorów
Rozpuszczalność -
Parametry wielkość cząstek: <0,9mm
Metoda otrzymywania w warunkach próżniowych następuje koncentracja
soku pomidorowego oraz jego suszenie


 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek cebulowy prażony - ONI8590

Forma fizyczna  Proszek
Smak  charakterystyczny dla prażonej cebuli   
Zapach  charakterystyczny dla prażonej cebuli  
Barwa  jasnobrązowa do ciemnobrązowej
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem       

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

POR ZIELONY PŁATKI 10 mm - LEE7K10

Forma fizyczna Płatki
Smak Charakterystyczny dla pora
Zapach Charakterystyczny dla pora
Barwa Od żółtej do zielonej
Rozpuszczalność -
Parametry Wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania

Świeżo zebrany por poddawany jest procesowi
mycia, a następnie cięcia. Pocięty materiał suszony jest gorącym powietrzem a
następnie mechanicznie oczyszczany, m. in. przy
użyciu detektorów metali

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Jarmuż proszek - KAL8K00

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla jarmużu
Zapach Charakterystyczny dla jarmużu
Barwa Zielona
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania Zmielony materiał suszony jest gorącym
powietrzem a następnie mechanicznie
oczyszczany.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Pomidor suszony płatki 1-3 mm - TOM7513

 

Forma fizyczna Płatek
Smak Charakterystyczny dla pomidorów
Zapach Charakterystyczny dla pomidorów
Barwa Czerwona typowa dla pomidorów
Rozpuszczalność -
Parametry 1-3 mm
   

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek szpinakowy - SPI8500

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla szpinaku
Zapach Charakterystyczny dla szpinaku, świeży, wolny od zapachu siana
Barwa Ciemnozielona
Rozpuszczalność Rozpuszczalna w nielotnych tłuszczach
Parametry -
Metoda otrzymywania Świeży szpinak warzywny jest ostrożnie suszony przy użyciu ciepłego powietrza o temperaturze około 60ºC co zapobiega
brązowieniu, następnie poddawany jest czyszczeniu oczyszczony materiał jest mielony i pakowany do opakowań jednostkowych.

 

SPECYFIKACJA


 

Zamów próbkę

Szczypiorek rurka 3mm - CHV7K03

Forma fizyczna Rurki
Smak Charakterystyczny dla szczypiorku
Zapach Charakterystyczny dla szczypiorku
Barwa zielona
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania

szczypiorek suszony jest gorącym powietrzem a następnie mechanicznie oczyszczany.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Szczypiorek sterylizowany rurka - CHV7K0S

Forma fizyczna Rurki
Smak Charakterystyczny dla szczypiorku
Zapach Charakterystyczny dla szczypiorku
Barwa Zielona
Rozpuszczalność -
Parametry Wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania

Szczypiorek suszony jest gorącym powietrzem a następnie mechanicznie oczyszczany.

Materiał został poddany sterylizacji parowej.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Płatki pomidorowe walcowane 3-7 mm - TOM7A01

Forma fizyczna Płatki
Smak Charakterystyczny dla pomidora
Zapach Charakterystyczny dla pomidora
Barwa Czerwona typowa dla pomidorów
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max. 4%
Metoda otrzymywania

-

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Dynia kostka - PUM7511

Forma fizyczna  Kostka
Smak  Charakterystyczny dla dyni 
Zapach  Charakterystyczny dla dyni 
Barwa  Pomarańczowa do czerwonej
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem       

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Kalafior różyczki - CAU7501

Forma fizyczna  Różyczki
Smak  charakterystyczny dla kalafiora   
Zapach  charakterystyczny dla kalafiora  
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem       

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Kalafior proszek - CAU8500

Forma fizyczna  Proszek
Smak  charakterystyczny dla kalafiora   
Zapach  charakterystyczny dla kalafiora  
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem       

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Bakłażan kostka - AUB7500

Forma fizyczna  Kostka
Zastosowanie  susz warzywny do celów spożywczych
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem       

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Kapusta płatek 16mm - CAB7K16

Forma fizyczna Płatek
Smak Charakterystyczny dla kapusty
Zapach Charakterystyczny dla kapusty
Barwa żółtawozielona
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność max. 6%
Metoda otrzymywania

Produkowany ze świeżo zebranych, umytych,
obranych, pokrojonych, zblanszowanych,
suszonych na powietrzu i czyszczonych
maszynowo.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Brokuł mielony - BRO8500

Forma fizyczna jednorodny proszek
Smak charakterystyczny dla brokułu
Zapach charakterystyczny dla brokułu
Rozpuszczalność -
Metoda otrzymywania   Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek czosnkowy prażony - GLC8Q90

Forma fizyczna Proszek
Smak charakterystyczny dla czosnku
Zapach charakterystyczny dla czosnku
Barwa Jasnokremowa do jasnobrązowej
Rozpuszczalność -
Parametry barwa: >80 ASTA
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Czosnek niedźwiedzi - BGL8Q24

Forma fizyczna Granulki
Smak charakterystyczny dla czosnku niedźwiedziego
Zapach charakterystyczny dla czosnku niedźwiedziego
Barwa Jasnozielona
Rozpuszczalność -
Parametry wilgotność: < 6%/70°C
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Dynia proszek - PUM8Q00

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla dyni
Zapach Charakterystyczny dla dyni
Barwa Pomarańczowa
Rozpuszczalność -
Parametry współczynnik rehydracji: 1:3
Metoda otrzymywania Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

PROSZEK DYNIOWY - PUM8500

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla dyni
Zapach Charakterystyczny dla dyni
Barwa Pomarańczowa do czerwonej
Metoda otrzymywania   Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Korzeń pietruszki proszek - PAR8Q04

Forma fizyczna Proszek
Smak Charakterystyczny dla korzenia pietruszki
Zapach Charakterystyczny dla korzenia pietruszki
Barwa Kremowo-biały, bez brązowych cząstek
Parametry Współczynnik rehydracji: 1 : 6; czas gotowania: 10 min
Metoda otrzymywania  Suszony gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Czosnek niedźwiedzi cięty 2 – 4 mm - BGL7524

Forma fizyczna płatki 2 – 4 mm
Smak charakterystyczny dla czosnku
Zapach charakterystyczny dla czosnku
Barwa Zielona
Rozpuszczalność -
Metoda otrzymywania  Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona czarna oliwka krążki - OLB7X1V

Forma fizyczna Krążki
Smak i zapach

aromatyczny, charakterystyczny dla oliwki czarnej,

bez obcych posmaków i zapachów

Wygląd krążki, barwy czarnej
Metoda otrzymywania

Produkt otrzymywany poprzez suszenie

czarnych  oliwek zalanych solanką, sterylizowany

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona czarna oliwka grys - OLB7X2V

Forma fizyczna Grys
Smak i zapach

aromatyczny, charakterystyczny dla oliwki czarnej,

bez obcych posmaków i zapachów

Wygląd grys, barwy czarnej
Metoda otrzymywania

Produkt otrzymywany poprzez suszenie

czarnych  oliwek zalanych solanką, sterylizowany

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona zielona oliwka krążki - OLG7X1V

Forma fizyczna Krążki
Smak i zapach

aromatyczny, charakterystyczny dla oliwki zielonej,

bez obcych posmaków i zapachów

Wygląd krążki, barwy zielonej
Metoda otrzymywania

Produkt otrzymywany poprzez suszenie zielonych oliwek zalanych solanką.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona zielona oliwka grys - OLG7X2V

Forma fizyczna Grys
Smak i zapach

aromatyczny, charakterystyczny dla oliwki zielonej,

bez obcych posmaków i zapachów

Wygląd grys, barwy zielonej
Metoda otrzymywania

Produkt otrzymywany poprzez suszenie zielonych oliwek zalanych solanką.

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula grubo siekana - ONI7X9V

Forma fizyczna Płatki
Smak i zapach

Typowy dla cebuli

Wygląd Biało-kremowe do żółtawej barwy, płatki, wielkość ok. 3-6 mm
Metoda otrzymywania

Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula siekana - ONI7X4V

Forma fizyczna  Płatki
Smak i zapach

 Typowy dla cebuli

Barwa  Biało-kremowa do żółtawej
Metoda otrzymywania

 Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula grys 1-3 mm - ONI7X3V

Forma fizyczna Grys
Smak i zapach

Typowy dla cebuli

Wygląd  biało-kremowy do żółtawej barwy, grys 1-3mm
Metoda otrzymywania

Suszenie gorącym powietrzem

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula mielona 2 mm - ONI7X2V

Forma fizyczna  Grys
Smak i zapach

 Typowy dla cebuli

Barwa  Biało-kremowa do żółtawej
Metoda otrzymywania

 Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula mielona 1 mm - ONI7X1V

Forma fizyczna  Grys
Smak i zapach

 Typowy dla cebuli

Barwa  Biało-kremowa do żółtawej
Metoda otrzymywania

 Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Suszona cebula granulowana - ONI7X0V

Forma fizyczna  Granulki
Smak i zapach

 Typowy dla cebuli

Barwa  Biało-kremowa do żółtawej
Metoda otrzymywania

 Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę

Proszek cebulowy low bac - ONI8X0V

Forma fizyczna  Proszek
Smak i zapach

 Typowy dla cebuli

Barwa  Biało-kremowa do żółtawej
Metoda otrzymywania

 Suszenie gorącym powietrzem

 

 

SPECYFIKACJA

Zamów próbkę
Zamknij x
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, dzięki czemu dostosowuje się ona do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce cookies.