Ekstrakty drożdżowe i drożdże nieaktywne są jedną z najważniejszych i najbardziej uniwersalnych grup dodatków do żywności. Ich główną funkcją jest wzmocnienie walorów smakowych i aromatycznych produktów spożywczych. Są również stosowane jako naturalny zamiennik glutaminianu sodu oraz soli. Używa się ich jako niezastąpiony dodatek sensoryczny oraz dostarczający dużą zawartość białka w dynamicznie rozwijającej się branży produktów wegańskich i wegetariańskich. Są też powszechnie stosowane w wyrobach mięsnych, wytrawnych koncentratach, kostkach rosołowych, przekąskach i wielu innych. Oprócz wzmocnienia pożądanych nut smakowych często stosuje się je także do maskowania i tonowania niepożądanych smaków i zapachów w produktach z dodatkiem białek roślinnych (soja, ryż, owies, groch ciecierzyca) np. mlekach, burgerach, paluszkach czy izolatach/koncentratach białek. Opracowano również drożdże, które mają wysokie właściwości emulgujące i świetnie sprawdzają się wyrobach mięsnych nie zawierających fosforanów lub z ich ograniczoną zawartością. Dodatkowo oferujemy unikalne drożdże nieaktywne zawierające dużą ilość witamin, zwłaszcza z grupy B oraz mikroelementów, nadające właściwości prozdrowotne wyrobom spożywczym i suplementom diety.