Aktualności

Surowce czy dodatki do żywności a może składniki albo komponenty spożywcze? - najbardziej odpowiednie nazewnictwo branżowe

Surowce spożywcze są wciąż powszechnie nazywane dodatkami do żywności lub spożywczymi. Zgodnie z obecnymi trendami branżowymi, także w kontekście tzw. czystej etykiety, coraz częściej na te produkty stosuje się jednak nazwę  – surowce do żywności, szczególnie jak są one pochodzenia naturalnego. Nasza firma, Essence właśnie oferuje naturalne surowce o właściwościach smakowo-zapachowych m.in: oleorezyny, olejki eteryczne, przyprawy, ekstrakty drożdżowe, soki NFC, pulpy owcowe lub o innym działaniu sensorycznym jak barwniki naturalne i przychyla się do tego kierunku w nazewnictwie, jednocześnie obserwując sytuację na rynku oraz w mediach/literaturze. Nazwę dodatki pozostawia się częściej dla produktów o mniej naturalnym lub chemicznym charakterze, oznaczone numerami E np. pełniące określone funkcje w żywności jak: konserwanty, przeciwutleniacze syntetyczne, słodziki itp., ale tutaj także spotyka się na nie określenie: surowce (powszechne jest także sformułowanie: surowce chemicze). Niektórzy producenci i dystrybutorzy próbują iść nawet dalej nazywając swoje produkty składnikami żywności, zapewne sugerując się angielskim słowem ingredients, które ma tam dwa główne znaczenia: skład (składniki) finalnych produktów spożywczych oraz właśnie surowce, używane do produkcji żywności i stające się w niej składnikami. W Polsce niestety się to jeszcze nie przyjęło na dużą skalę, gdyż przez składniki rozumiemy bardziej surowce już użyte, występujące w danym produkcie. Podobnie jak inne ciekawe, choć rzadsze określenie komponenty, które może kojarzyć się bardziej z branżą komputerową-informatyczną, elektroniczną czy motoryzacyjną, ale nie można go zupełnie skreślać. Jeśli chodzi o surowce (z angielskiego także: raw materials), to w przemyśle spożywczym i innych przetwórczych często określało się i wciaż określa tym mianem wszystkie produkty używane przy produkcji w stosunkowo dużych ilościach (w zależności od branży czy produktu końcowego np. cukier, mąka, mleko, mięso, sól, przyprawy) a te w mniejszych były/są dodatkami, co już coraz rzadziej jest regułą. Widaać więc, że nierzadko można ww. nazwy stosować zamiennie/równolegle lub rozdzielić na surowce (te naturalne lub mniej złożone) i dodatki (mniej naturalne lub nawet jeśli naturalne, to składające się z wielu substancji/składników np. aromaty spożywcze). 

 

Może ktoś kto przeczyta te krótkie rozważania, podzieli się z ich autorem (radoslaw.dabski@essence-eu.pl) swoimi przemyśleniami jakie w języku polskim przyjąć najbardziej trafne nazewnictwo oraz czy podobne reguły powinny być zastosowane dla innych branż w których działa Essence – paszowej, suplementów diety/odżywek dla osób uprawiających sport i kosmetycznej. Za jakiś czas, jeśli otrzymam co najmniej kilka głosów w tej sprawie, przygotuję kolejną część tego opracowania. Już dzisiaj wiem, że ujednolicenie tych kwestii będzie nie lada wyzwaniem i wcale nie musi ono kiedykolwiek nastąpić.

wstecz
Zamknij x
W ramach naszej strony stosujemy pliki cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, dzięki czemu dostosowuje się ona do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej informacji znajduje się w naszej Polityce cookies.